Ergotherapie en het wiebelkussen

Gemiddeld brengen wij Nederlanders zo’n 9 uur per dag zittend door. Kinderen tussen de 4 en 7 jaar oud zitten gemiddeld 7 uur per dag. Het lichaam is juist gemaakt om te bewegen. Afhankelijk van de leeftijd is de drang en de noodzaak om te beweging anders. We hebben bewegingen onder andere nodig om onze concentratie vast te kunnen houden en om geen lichamelijke klachten te ontwikkelen. Deze blog gaat over de inzet van een wiebelkussen om het zitten vanuit verschillende invalshoeken te verbeteren. 

Hoe zit het kussen eruit en hoe werkt het? 

Het wiebelkussen (ook wel balanskussen) is een kussen gevuld met lucht, waardoor je niet (constant) stil zit. Het wiebelkussen bestaat in verschillende vormen en groottes. Door het materiaal en de vorm, wordt dynamisch zitten mogelijk. Door op het kussen te zitten moet je je spieren aanspannen om de juiste balans te vinden. De bewegingsprikkels stimuleren de hersenactiviteit. 

Er bestaan ook wiebelkussens met aan de ene zijde kleine noppen om op te zitten.  Dit geeft extra (tast)prikkels en kan ervoor zorgen dat iemand zijn/haar lijf beter voelt. Dit kan de concentratie verbeteren. Bij extreme bewegingsdrang kan de beweging van het kussen er juist voor zorgen, dat je rustiger kan zitten en daardoor optimaler tot werken kan komen.  

Door wie kan het wiebelkussen gebruikt worden? 

Het wiebelkussen kan worden gebruikt door kinderen en volwassenen die moeite hebben om langdurig stil te zitten en/of moeite hebben om zich te concentreren op hun taken.  

Tevens kan een wiebelkussen gebruikt worden bij rugklachten.  

Ergotherapie en de inzet van een wiebelkussen:

Binnen de kinderergotherapie wordt een wiebelkussen ingezet als hulpmiddel om bewegingsdrang te reguleren en om de concentratie te verbeteren. Voordat dit kussen wordt ingezet wordt er onderzoek gedaan naar de prikkelverwerking van het kind. Het kussen kan binnen de behandelsetting worden uitgeprobeerd en effect ervan kan worden bekeken. Er worden duidelijke afspraken gemaakt over de momenten en de duur van het gebruik van het kussen. Bij een gewenst effect wordt in veel gevallen overgegaan op de aanschaf van een eigen kussen.  

Binnen de volwassenergotherapie wordt een wiebelkussen vaak ingezet om rugklachten tijdens het zitten te verminderen. Het wiebelkussen kan binnen de behandelsetting worden geprobeerd en het effect ervan kan worden bekeken. Samen met de patiënt worden afspraken gemaakt over de momenten en de duur van het gebruik van het kussen. Bij een gewenst effect wordt in veel gevallen overgegaan op de aanschaf van een eigen kussen.   

Wat zijn onze eigen ervaringen? 

Binnen de kinderergotherapie zijn onze ervaringen over het effect van het wiebelkussen erg wisselend. We zien hele positieve resultaten van het gebruik, maar we zien ook situaties waarin het kussen geen werking heeft en/of zelfs een averechtse werking kan hebben.  Maatwerk is hierin erg belangrijk.   

Heeft u meer vragen over het gebruik van een wiebelkussen, denkt u erover na om een wiebelkussen in te zetten bij uw kind of bij uzelf? We denken graag met u mee vanuit onze expertise! Stuur ons dan een berichtje via Instagram, facebook of stuur een mailtje naar info@eve-ergotherapie.nl  

Vorige

Volgende