Lekker onder de verzwaringsdeken!? 

De verzwaringsdeken is een artikel dat steeds meer bekendheid krijgt en steeds vaker te koop wordt aangeboden in de reguliere (web)winkels. Maar wat is een verzwaringsdeken nu eigenlijk? En wat is de functie van deze dekens? In deze blog lees je hier meer over! 

Wat is een verzwaringsdeken? 

Een verzwaringsdeken is een verzwaarde deken waarbij het gewicht kan variëren. De vulling van de deken kan uit verschillende materialen bestaan. De meest voorkomende zijn kunststof granulaat korrels, fijn grind en micro glasparels. De stof van de deken kan variëren. Enkele voorbeelden zijn katoen, flanel, fleece of chenille en ook waterwerende stoffen. De deken kan verschillende afmetingen hebben. Er zijn leveranciers die standaardmaten verkopen en er zijn leveranciers waar je ze op maat kunt laten maken. De dekens zijn geschikt voor kinderen en volwassenen.  

Waarvoor wordt de verzwaringsdeken gebruikt? 

De deken kan voor uiteenlopende redenen worden gebruikt. Meestal wordt hij ingezet bij slaapproblemen en bij problemen in de sensorische informatieverwerking (o.a. kinderen en volwassenen met Autisme, AD(H)D of angststoornissen).  De deken kan ook een gunstig effect hebben op (chronische) pijnklachten. De deken kan direct over de huid gelegd worden, maar kan ook over de bestaande deken worden gelegd. 

Er hoeft niet altijd een onderliggend probleem te zijn om een verzwaringsdeken te gebruiken. Steeds meer mensen ontdekken de verzwaringsdeken en hij wordt ook toegepast omdat hij simpelweg erg prettig aanvoelt!    

Wat is de werking van de verzwaringsdeken? 

Het gewicht van de deken geeft een verdeelde diepe druk over het hele lichaam. De pezen, spieren en gewrichten worden door de diepe druk gestimuleerd. Dit wordt ook wel het proprioceptieve systeem genoemd. Het proprioceptieve systeem is verantwoordelijk voor het bewustzijn van de positie van ons lichaam. Hoe gevoelig iemand reageert op prikkels, kan heel erg verschillen. De diepe druk heeft een kalmerend effect op ons zenuwstelsel, ongeacht deze gevoeligheid. De deken kan bijdragen aan een gevoel van (emotionele) veiligheid.   

Onze ervaringen in de ergotherapiepraktijk 

In de praktijk zetten wij de verzwaringsdeken regelmatig in. Wij adviseren de deken niet alleen voor de nacht, maar ook voor regulerende momenten overdag. Bijvoorbeeld bij het overgangsmoment van een drukke school/werkdag naar de thuissituatie om de prikkels te reguleren.  

Binnen de behandelsetting is het mogelijk om een deken uit te proberen om het effect ervan zelf te kunnen ervaren. De effecten zijn uiteenlopend van zeer helpend en regulerend tot een matig effect. Als de deken onvoldoende effect heeft, maar wel ingeschat wordt dat diepe druk goed helpt, dan kunnen ook alternatieve artikelen worden ingezet, zoals een slaaptunnel.  

Heb je vragen over de verzwaringsdeken of de alternatieven die er bestaan? Voor meer informatie kun je contact opnemen met onze praktijk! Stuur dan een bericht via Instagram, Facebook of stuur een mail naar info@eve-ergotherapie.nl 

Vorige

Volgende