Blijf overeind, voorkom vallen!

Herkent u zich in één van de volgende uitspraken? 

  • ‘ik ben nog fit, ik hoef niets met valpreventie’ 
  • ‘vallen hoort toch bij ouder worden?’ 
  • ‘valpreventie is onzin, als je valt dan val je’ 
  • ‘ik zou er wel iets mee willen, maar weet niet wat’ 
  • ‘ik heb geen energie om daar mee bezig te zijn’ 

 

Het blijkt dat 30% van alle 65-plussers minimaal één keer per jaar valt. Dit geldt voor 50% van alle 80-plussers. 

Gelukkig loopt een valincident vaak met een sisser af. Maar ook een val zonder letsel kan grote gevolgen hebben voor ouderen. Een eerdere val is vaak een belangrijke indicator voor een volgende val. Als iemand al eens gevallen is, kan angst ontstaan om opnieuw te vallen. Door deze angst kunnen ouderen activiteiten gaan vermijden en minder gaan bewegen. Daardoor neemt hun spierkracht af, waardoor de kans op vallen juist weer groter wordt. 

Vallen komt vaak door (een combinatie van) factoren, zoals obstakels in huis waar je over kan struikelen, slecht schoeisel, medicatie die duizelig maakt, slecht zicht, verminderde spierkracht en evenwicht, een tekort aan voedingsstoffen. 

Valongevallen hebben soms vervelende gevolgen voor de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven, daarom is het belangrijk om aandacht te hebben voor conditie, gewoontes en woninginrichting. 

Gelukkig kunt u zelf veel doen om het risico op een val te verminderen! Ook in kleine stappen, kunt u al wat bereiken: 

  • ik heb altijd één hand vrij als ik spullen meeneem van de trap 
  • ik loop rustig naar de telefoon of bel als deze gaat 
  • ik sta rustig op en wacht even, voordat ik ga lopen 
  • ik poets mijn bril op een vast moment, bijvoorbeeld tijdens het tanden poetsen 
  • ik doe meteen de lamp aan als ik ’s nachts naar het toilet ga. 

https://www.veiligheid.nl/kennisaanbod/folder/folder-zo-blijft-u-overeind-en-voorkomt-u-een-val

Een ergotherapeut kan u adviseren bij de veiligheid in en om uw woning. Hierdoor wordt de kans vergroot dat u langer zelfstandig thuis kan blijven wonen. Bij vragen: neem gerust contact met ons op! 

Vorige