Long-COVID: wie helpt mij van m’n vermoeidheid af!?

Er wordt steeds meer bekend over de effecten van Long-COVID en het herstelproces daarbij. Veel mensen met long-COVID kampen met grillige en langdurige klachten, waardoor het herstelproces ook uitermate taai en moeizaam is. Mensen met Long-COVID hebben langere tijd na de infectie klachten als vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn, hartkloppingen, concentratieproblemen en-of vergeetachtigheid. Dat laatste wordt ook wel ‘brain fog’ genoemd. In deze blog beschrijven we wat je kunt tegenkomen in je herstelproces. 

Het fysieke herstelproces komt als eerste op gang. Immers; het lijf moet weer in beweging komen. En daar is dan ook alle aandacht en behandeling vaak op gericht. We zien dat het over het algemeen wel mogelijk is om een redelijke conditie op te bouwen, om de meest nodige activiteiten vol te kunnen houden. Echter is de ‘accu’ ook weer snel leeg gedurende de dag.  

De wil komt weer terug én je omgeving ziet dat je weer zaken aan het oppakken bent. Dan komt er een periode waarin je vaak onbewust én (te) snel allerlei activiteiten gaat oppakken, zoals je gewend was voordat je COVID kreeg. Kinderen naar school brengen en halen, werk uitbreiden, sociale activiteiten oppakken etc. Dit betekent dat je meer prikkels binnen krijgt en dat je deze zult moeten verwerken. Dit kost veel energie, zonder dat je bewust door hebt hoeveel energie hierin gaat zitten. Vervolgens ontstaan er klachten als geheugenverlies, concentratieproblemen en vermoeidheid. En pas dan besef je dat de opbouw te snel gaat. 

Als Long-COVID cliënt heb je baat bij inzicht en bewustwording als het gaat om wat je te doen hebt én hoe je beter om kunt gaan met de energieverdeling in het dagelijks leven. En dat is waar wij als ergotherapeuten in begeleiden. Vragen die dan aan de orde komen, zijn bijvoorbeeld: Welke energie kost en vraagt een activiteit werkelijk van je? Hoe heb je deze activiteiten verdeeld over de dag? Klopt dit voor je? Hoe zou het ook anders kunnen, zodat je meer energie overhoudt en niet zo snel óp bent?  

Dit proces kost tijd en vraagt om geduld. Niet alleen van jou zelf, maar ook van je omgeving. Het is mentaal behoorlijk belastend om dit proces door te gaan. Mede omdat ook schuldgevoel, schaamte en acceptatie een rol spelen. Je hebt patronen te doorbreken en gedragsverandering kost tijd.  

Als ergotherapeut begeleiden we je op een praktische manier. We kunnen de vermoeidheid niet voor je wegnemen, maar je wel inzicht geven en bewust maken hoe jij met je energie omgaat en je praktische handvatten geven. Daardoor ben je weer beter in staat om de voor jou belangrijke dingen te doen, op een manier die passend is bij jouw herstel.  

Enkele reacties van Long-COVID cliënten, die in behandeling zijn (geweest) bij EVE. 

Zo dankbaar dat Femke op mijn pad is gekomen! Dankzij haar heb ik inzicht en handvatten gekregen om mijn energie beter te verdelen en stap voor stap de weg omhoog in te zetten!
– Esther –

Ergotherapie heeft mij geleerd hoe ik de balans kan vinden tussen werk en privé. En hoe ik mijzelf op de 1ste plaats MOET zetten om dat te realiseren. Met mijn 55 jaar is mij dat nu pas gelukt en ben ik er elke dag nog dolgelukkig mee
– Anoniem – 

Een paar maanden na mijn COVID besmetting kreeg ik vermoeidheids- en cognitieve klachten. Bij de ergotherapie heb ik geleerd dat mijn lichaam en hoofd rust nodig hebben, ook als het (nog) goed gaat. Ik weet nu ook dat niet alle activiteiten evenveel energie kosten, daar houd ik nu rekening mee als ik een dagplanning maak.
– Femke van Spronsen-
 

 

Volgende